Çökertme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
- 4 adet biftek antrikot bonfile veya kuzu külbastı,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- Yarım çay kaşığı tuz.
Marinesi İçin:
- 1 adet küçük kuru soğan,
- 2 diş sarımsak,
- 2 yemek kaşığı sıvı yağı,
- 1 yemek kaşığı sirke,
- 1 çay kaşığı kekik,
- Yarım çay kaşığı karabiber.
Sosu İçin:
- 2 adet kabukları soyulup küp doğranmış domates,
- 1 tatlı kaşığı domates salçası,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 fiske tuz,
- Çay kaşığının ucuyla karabiber,
- 1 adet büyük diş sarımsak.
Tabana Koymak İçin:
- 4-5 adet orta boy patates.
Patatesleri Kızartmak İçin:
- Sıvı yağı.
Patatesler İçin:
- Su,
- 1 yemek kaşığı tuz.
Garnitürü İçin:
- 1 adet kırmızı kapya biber,
- 2-3 adet çarliston biber,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 2 diş sarımsak,
- 1 fiske tuz.
Üzerinin Sosu İçin:
- 5-6 yemek kaşığı yoğurt,
- 2 diş dövülmüş veya rendelenmiş sarımsak,
- 2-3 yaprak fesleğen.
Çökertme Kebabı Yapılışı
Etleri jülyen doğrayalım.
Üzerine orta incelikte doğradığımız sarımsakları, soğanı, sıvı yağı, sirkeyi, karabiberi ve kekiği ilave edip iyice harmanlayalım.
Sonra üzerini kapatıp buzdolabında en az 1 saat dinlendirelim.
Patatesleri soyup tırtıklı aparatla veya bıçakla kibrit çöpü kalınlığında kesip bir kaba alalım.
Patateslerin üzerini geçecek şekilde su ilave edelim.
Daha sonra 1 yemek kaşığı tuzu ilave edip en az 30 dakika bekletelim.
Sosu için; tavaya tereyağını, küçük doğranmış veya rendelenmiş sarımsakları koyup soteleyelim.
Üzerine salçayı ve kabukları soyulup küp şeklinde doğranmış domatesleri ilave edip domatesler yumuşayana kadar soteleyelim.
Tuzu ve karabiberi ilave edip ocaktan alalım.
Garnitürü için; kırmızı biberi ve çarliston biberleri ince ince jülyen doğrayalım.
Tavaya tereyağını ve rendelenmiş veya küçük doğranmış sarımsakları ilave edip 1 dakika soteleyelim.
Üzerine doğradığımız biberleri ilave edip ara sıra tavayı sallayarak biberler hafif yumuşayana kadar soteleyelim.
Üzerinin sosu için; bir kaseye yoğurdu ve sarımsakları koyup iyice karıştıralım.
Marine ettiğimiz etleri 1 yemek kaşığı tereyağı koyduğumuz tavada önce hızlı ateşte mühürleme yapalım.
Etler suyunu çektiğinde ocağın küçük bölümünde kısık ateşte üzerine kapak kapatıp etler yumuşayana kadar pişirelim.
Ocağı kapatmamıza yakın tuzunu ilave edip karıştıralım.
Tuzlu sudaki patateslerin suyunu süzüp yıkayalım ve havlu kağıtla kurulayalım.
Kızgın ve bol yağda patatesleri kızartıp havlu kağıt serili tabakta fazla yağını alalım.
Servis tabağına önce kızarmış patatesleri üzerine sarımsaklı yoğurdu sonra pişen etleri, garnitürleri, domates sosunu ve doğranmış fesleğeni dilediğimiz şekilde yerleştirelim.
Çökertme Kebabımızı sıcak olarak servis yapın.
Arzuya bağlı pul biber kullanılabilir.
Tuzlu su da bekletilen patates daha çıtır oluyor.
Patatesler kesinlikle yağ çekmiyor.
Tarifimiz 3 kişiliktir.
Bu harika Çökertme Kebabı Tarifi için Reyhan Ataç Hanım’a teşekkür ederiz.
Çökertme Kebabı
4/
5
Oleh
greenart